31 януари 2010 г.

Миро и Дориан Грей

Оскар Уайлд е известен със сентенциите си, а начинът, по който един човек тълкува думите на друг, са показател за самия него. Вижте как Миро нарисува и разбра думите на великия англичанин Уайлд... в друго време, в друг свят!

  
”Може да простим на някого, че е създал нещо полезно, стига сам да не започне да се възхищава от него.”
Ще ви отговоря с друг цитат на Оскар Уайлд: ”Днес написах поема, реших да я редактирам. Махнах една запетайка. Половин час по-късно я върнах обратно!”. Той е противоречив, има хора, които говорят, за да говорят, изказват интересни неща, защото искат да са интересни. Оскар Уайлд е бил от този тип хора – те живеят, оглеждайки се в собствените си думи. 


”Единственото извинение за оня, който е създал нещо безполезно, е неговото безгранично възхищение от собствената му творба. Изкуството е напълно безсмислено.”
Така е. Изкуството съществува там, където са задоволени първичните инстинкти, където няма нищета. Мога да направя един паралел с първите години на преход в България, когато процъфтя най-грозната проява на първобитност и изкристализира под формата на ”чалга”. Попфолкът сега е изключително култивиран вариант на онова, което беше. Иначе, изкуството наистина е безполезно, с едно изключение – то е много полезно за този, който го създава, защото той влага в него самия себе си. Бих сравнил творчеството с песъчинката в мидата. Влиза песъчинка, стои в душата на твореца и най-накрая излиза перла.

 ”Всяко влияние е безнравствено, напълно безнравствено от гледна точка на науката.”
Физичните закони опровергават Оскар Уайлд. Всяко действие в природата си има противодействие. 


”Целта на живота е самоизявата. Всеки от нас живее на този свят, за да изрази в цялата й пълнота своята същност.”
Мойсей видя горещия храст и оттам се чу: ”Мойсей?”. Той каза: ”Да, Господи?”. Мойсей попита: ”Кой си ти?” и Господ му отговори: ”Аз съм, който Съм!”. Самоизява!


”Страхът от обществото, който лежи в основата на морала, и страхът от Бога, който всъщност е тайната на религията, са двете начала, които ни ръководят.”
За съжаление, склонен съм да се съглася. Страхът от обществото е основателен страх. Обществото създава закони и те трябва да бъдат спазвани. Ако кажа, че не изпитвам страх от него, ще излъжа. Ако кажа, че се страхувам – също! Избрал съм среден вариант, при който правя всичко, което искам, стига то да не наранява околните, и не давам на никого да изкаже твърдо мнение относно моя личен живот. Не, защото се притеснявам, а защото това е моят, личният ми живот! Моето местенце!



”Единственият начин да се отървем от изкушението, е да му се подчиним.” 
Не съм съгласен. На Оскар Уайлд ще противопостява Жоро Кушвалиев, който казва: ”Как стана така, че всички животински неща днес наричаме човещина?!”. 


”Опитът няма никаква стойност. Това е само названието, което хората дават на своите грешки.”
Опитът има стойност, но това наистина са хорските грешки. Истината е, че имаме само 80–100 години на тази земя и няма защо да се ядосваме кой знае колко много. Правиш грешка, ставаш, изтупваш си краката и продължаваш напред. Това е! 


“В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.”
Ужасява ме американският начин на живот, където хората слугуват на вещите. Най-хубавите неща са духовните. 


”Има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб, и то е да не говорят за теб.”
Оскар Уайлд е бил бизнес. Работата му е била да бъде себе си. Бил е изключително остроумен, но истината не е в неговите афоризми, а в приказките му. Там е изливал душата си. Това е празнодумство на човек, който само е ходил от коктейл на коктейл. 

”Единствената разлика между прищявката и вечната любов е, че прищявката продължава по-дълго, защото жените казват ”Завинаги”.
Песента ми с Анелия се казва ”Завинаги”! Тази думичка не ме плаши, защото нямам страх от обвързване. Отговорностите, разбира се, ако може, да са по-малко. И да не включват изхвърлянето на боклука. Това на шега. Няма нищо по-хубаво от това да кажеш на някого ”завинаги”, защото това ”завинаги” може да бъде наистина. 


”Мъжете се женят от скука, а жените от любопитство. И едните, и другите накрая остават разочаровани.”
Най-разочарован накрая, мисля, че е останал самият Уайлд. Преди да завърши живота си, той е бил в затвора за хомосексуализъм. Това са огорчените думи на човек, който не е успял да създаде истинска връзка и не е бил одобрен от обществото. Аз познавам много щастливи семейства. Вярвам в това, че семейството е основната единица на обществото. 

”Кой е беден, ако е обичан?”
Нищетата убива всичко, включително и любовта.


”Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане.”
Напротив. Човек си плаща понякога по два пъти. Ще ви дам пример с наркотиците – плащате си и, за да си ги купите, плащате със здравето си, плащате и с това, че след това трябва да живеете със спомена. 


”Всички ние сме в калта, но някои от нас гледат към звездите.”
Някои не са съвсем в калта. Има хора, които си пазят дрехите чисти. Аз непрекъснато гледам към звездите. 


”Да обичаш значи да надминеш себе си.”
Да обичаш значи да си по-добра версия на самия себе си.





цялото интервю: тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар