19 февруари 2010 г.

СТРАХОТНО СТРАХОТНО СТРАХОТНО! СИЯЯ




„Финият прах минава през мембраната на раковата клетка и я облепва отвътре, запушва кръвоносната й система, която я храни, и така тя умира. Раковите клетки са лакоми. За разлика от здравите клетки те имат много по-добра организация за размножаване, затова и толкова бързо се развива ракът. В момента ракът се лекува с химиотерапия и облъчване. И с двете се въздейства върху целия организъм, както върху раковите, така и върху здравите клетки. Ето защо си поставихме въпроса – възможно ли е нанодиамантът да помогне да се намали количеството на химиопрепаратите и да се сведе до нула въздействието им върху здравите клетки? Мисля, че точно тук успяхме, и то благодарение най-вече на изследванията на международния колектив, който включва учени от Дейтънския университет в САЩ, руските ни колеги, както и българския екип, който ръководя. Първо, могат да се намалят количествата на химиопрепаратите от 12 до 18 пъти. Повърхността на нанодиаманта поема химиопрепарата и го закарва точно в болната, раковата клетка или в тумора, който се разраства, без да закача здравите клетки. Това дава възможност за непрекъснато въздействие с много малки количества до пълното излекуване на болния. Вече смея да кажа, че тук мечтаем и се борим да постигнем пълно излекуване на болния.” 
Нанодиаманти
Очакванията на проф. Ставрев са до една година екипът от международни учени да подари на човечеството ново, съвременно лекарство, което ще бъде по-ефективно от съществуващите в момента. Нанодиамантът може да се прилага и при отстраняването на тумори, като отново отпада необходимостта от мощна химиотерапевтична атака или облъчване на болния. По този проект проф. Ставрев работи със своя колежка от САЩ, която е разработила биополимера „Парилен”. Какви други възможности има за приложение на нанодиамантите в медицината? 



повече -> от източника!

1 коментар:

  1. само залъгват надеждите на хората... а и както му липсва аргументация, явно е доста бос по въпросите на медицината. освен ако не става въпрос за медицина на извънземни.

    мембраната на клетката реагира на нужните й познати вещества, и на протеини. за да вкараш вещество вътре, го свързваш с необходимия протеин който да се разпознава от мембраната. как са направили тротила да прилича на белтък, не знам. все едно да сготвиш баница само от сол...

    пък и (доколкото знам) раковите клетки се различават от нормалните по това какво излиза от тях (продуктите от дейността на промененото им ДНК), а не какво влиза. затова и е трудно да се намери лекарство против рака, иначе досега да са измислени стотици.

    ОтговорИзтриване