6 ноември 2009 г.

С любовта шега не бива!


Пердикан:
Сбогом, Камий! Върни се в манастира и когато слушаш отвратителните истории, които са те отровили,отговори това, което ще ти кажа: всички мъже са изменници, непостоянни, лъжци, бъбривци, лицемери, надменни и подли, чувствени и достойни за презрение; всички жени са коварни, лукави, тщеславни, любопитни и развратни: светът е бездънна помийна яма, където най-безобразни гадини пълзят и се мятат върху планини от кал, но на света има нещо свято и възвишено- това е връзката на две такива несъвършени,такива ужасни същества!В любовта често си мразен , често си нараняван, често си нещастен , но обичаш и когато застанеш на прага на гроба, можеш да се обърнеш, да погледнеш назад и да кажеш:"Аз често страдах, понякога съм лъгал, но съм обичал, живял съм аз,а не някакво изкуствено същество, създадено от моето високомерие и от моята скука!"


Мариус Куркински:

Сбогом, любов! Не се научихме, не успяхме, не можахме да я задържим. Не сме достойни, не разбрахме как. Но ние обичахме. Сами постигнахме любовта. Човекът откри любовта, после Бог дойде да я докаже. Преживяхме любов, но защо умряхме за нея? Защо сме мъртви в любовта, която никога не отпада. В тази пиеса Алфред дьо Мюсе е жесток към своите герои. Той им дава любов само за няколко секунди. Само няколко секунди Пердикан и Камий живеят като влюбени на земята. После трябва да се разделят - заради смъртта на Розет, но най-вече заради самите себе си. Любовта е невъзможна заради самите влюбени. Връзката с времето на Мюсе е, че и в нашия свят миналото вече го няма, а бъдещето все още не е дошло. Сегашният човек виси в нищото и бълнува, че обича. Да, за секунда успява и това е последната жива надежда. Не се шегувай с тази последна надежда за любов. Не се шегувай с това, за което си създаден.


Препоръчвам: гледайте постановката!

Превод: ЕРМА ГЕЧЕВА
Постановка:
МАРИУС КУРКИНСКИ
Сценография и костюми: НИКОЛА ТОРОМАНОВ
Музикално оформление: МАРИУС КУРКИНСКИ
Участват: ЮЛИАН ВЕРГОВ, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, РЕНИ ВРАНГОВА, АНА ПАПАДОПУЛУ, ЗАХАРИ БАХАРОВ, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ





Няма коментари:

Публикуване на коментар