29 декември 2010 г.

Банват онлайн библиотеки в Русия заради расизъм

Съдът в руския град Комсомолск на Амур постанови, че достъпът до три от руските онлайн библиотеки трябва да бъде спрян заради съдържащи се в тях материали, които са написани от Адолф Хитлер. Жертва на съдебното решение са библиотеките Lib.rus.ec, Thelib.ru и Zhurnal.ru. Решението на съдебния състав не се ограничава само с библиотеките. Забраната важи още за Internet Archive (archive.org) и YouTube. В портала за споделяне на видеосъдържание имало клипове озаглавени „Русия за руснаците“, които също били расистки.
Според решението на съда, доставчиците на интернет в Русия трябва да филтрират и блокират достъпа на потребителите до изброените сайтове. С това си действие Русия се присъединява към дългия списък със страни, цензуриращи сайтове на национално ниво, сред които са Китай, Бразилия, Индонезия, Иран, Мароко, Пакистан, Тунис, Турция, Саудитска Арабия, Сирия, Тайланд и Обединените арабски емирства.
Решението на руския съд не изглежда да цели запазването на имиджа на страната пред нейните граждани, какъвто е случая с другите държави от списъка, а по-скоро е мотивирано от желанието за контрол върху ултранационалистките, ксенофобските и расистките настроения в страната.
При търсене по фразата „Россия для русских“ в YouTube се показват резултати, в които има доста притеснително съдържание и съдебните органи може би имат доста добри основания за решението си. От друга страна, решението може да бъде разглеждано и като отнемане на правото за свобода на словото. Тук възниква и въпросът: Къде стоят границите на свободата, отвъд които настъпва анархия, разруха и упадък?

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар